top of page

MEDIERE

Scopul nostru este rezolvarea problemelor dumneavoatra.

 

Ce este Medierea?

            Medierea este un proces voluntar pentru rezolvarea disputelor, in care o a treia parte acceptata, denumita mediator autorizat , impartiala si neutra, fara putere autoritara in luarea deciziei, asista partile in disputa, in cadrul unei intalniri fata in fata, avand ca scop principal ca acestea sa ajunga la un acord acceptat, denumit acord de mediere, in beneficiul ambelor parti.

Procedura de mediere in Romania este reglementata, prin legea 192/2006, privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile ulterioare.

             Procedura de mediere si recunoasterea acordului de mediere in Uniunea Europeana, este reglementata prin directiva 2008/52/CE, privind anumite aspecte ale medierii in materie civila si comerciala.

             Potrivit art.2 din Legea 192/2006, privind medierea,cu modificarile ulterioare daca legea nu prevede altfel, partile sunt obligate sa participe la sedinta de informare, privind avantajele medierii, inclusiv daca este cazul, dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii in conditiile prevazute de lege.

              Medierea este solutia moderna, benefica si eleganta pentru rezolvarea rapida si eficienta a conflictelor/litigiilor dintre doua sau mai multe parti. Principalele avantaje ale alegerii procedurii medierii sunt:

  •  Costuri financiare reduse in comparatie cu instantele de judecata. La mediator nu se plateste decat onorariul dinainte stabilit si convenit impreuna cu partile, in functie de complexitatea si natura cauzei. In instanta taxa de timbru, costurile cu onorariile avocatilor, costurile expertizelor se cumuleaza in sume foarte mari in comparatie cu costul unui onorariu pentru un Proces de Mediere.

  • Timp de rezolvare a disputei redus substantial. In cadrul procesului de Mediere, in functie de complexitatea cauzei si disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc inca de la prima sedinta, deci dupa o singura intalnire. In cauzele mai complexe, in functie de disponibilitatea partilor, rezolvarea conflictului poate avea loc in urma mai multor sedinte. Prin comparatie termenele din procesul judiciar pot ajunge chiar si pana la 1 an, apoi urmeaza alte termene, cai de atac etc. Toate acestea dispar daca partile aleg sa isi rezolve disputa la mediator intr-un timp foarte scurt.

  • Procedura simpla si flexibila. Procedura medierii este o procedura simpla, partile dispun de proces, si de solutia pe care urmeaza sa o accepte prin dialog si concesii reciproce sub asistenta si prin facilitarea mediatorului. Procedura din instanta este greoaie, anevoioasa, cerand mult tact si rabdare, de cele mai multe ori si ajutorul unui specialist in drept, care este avocatul. Deseori in instanta partile sunt obligate sa faca dovada efectuarii unor expertize, unor anchete sociale, care la randul lor ingreuneaza procesul, pentru un proces in instanta fiind necesare multe termene pentru a se ajunge la o decizie judecatoareasca. In cadrul medierii partile aleg “termenul” de comun acord cu mediatorul stabilind data, ora si locul unde se va desfasura medierea (de regula la biroul mediatorului).

  • Lipsa oricarui cost emotional privind procesul si finalul acestuia. In instanta partile asteapta ani de zile pentru o solutie, care nu stiu sigur daca va fi in favoarea lor, chiar daca considera si probeaza ca au dreptate; in toti acesti ani isi consuma energie si ajung la o stare de stres emotional privitor la procesul in derulare. In procesul de mediere fiecare parte este libera sa accepte dialogul, sa propuna o solutie, sa analizeze solutia sa, si solutiile oferite de cealalta parte, ca impreuna sa gaseasca solutia cea mai benefica pentru ambele. Asadar partile impreuna decid si ambele castiga.

  • Medierea are ca rezultat o solutie de tip WIN WIN, castig castig. In instanta o parte pierde procesul, o alta il castiga. In mediere fiecare parte castiga pentru ca solutia care va fi intelegerea lor va fi acceptata de toate partile si pentru toate va fi multumitoare.

  • Scutiri si reduceri de 50% in ceea ce priveste taxa de timbru pentru incuviintarea acordului de mediere de catre instanta (emiterea unei hotarari de expedient, in procedura nelitigioasa, simplificata, in camera de consiliu). a. Cand conflictul a fost mediat fara a exista un proces judiciar in curs, pentru cererea de incuviintare a Acordului de mediere se va plati o taxa de timbru judiciar de doar 20 de lei. Atunci cand prin Acordul de mediere se realizeaza un transfer de proprietate ori a altui drept real, ori Acordul priveste un partaj judiciar, la aceasta taxa fixa de 20 de lei se adauga 50% din valoarea care ar fi fost platita in cazul in care conflictul se solutiona in instanta de judecata. b. In cazul incuviintarii Acordurilor de mediere ce privesc litigiile de pe rolul instantelor taxele de timbru se returneaza partilor din litigiu, cu exceptia Acordurilor de mediere ce privesc transferul drepturilor de proprietate, constituirea de drepturi reale imobiliare, cauze si partaje succesorale.

  • Puterea actului incheiat la mediator are puterea unei conventii intre parti, mai precis intre parti acordul are putere de lege, si este valid si valabil, producand efecte juridice inca de la semnarea lui. Acordul se poate prezenta la notarul public sau la instanta de judecata pentru a putea fi investit cu putere executorie.

  • Avantajul Confidentialitatii Procesului (Acesta este si un principiu fundamental al medierii). Intreaga procedura de MEDIERE se desfasoara in baza confidentialitatii informatiilor si procedurii, acesta fiind un avantaj extraordinar pentru parti. Avem in vedere, mai ales dar nu numai, relatiile de familie, de munca, relatiile de afaceri. Toate acestea, daca ajung sa fie solutionate la Mediator vor fi confidentiale. Toate discutiile care au loc la mediator, in toate fazele procesului de mediere, stau sub egida confidentalitatii. Toate sedintele vor avea loc intrun cadru neutru si confidential. Este un avantaj pentru fiecare parte , comparandu-l cu dezanavtajul major al procesului judiciar unde sedintele sunt publice si oricine poate vedea si auzi partea si pretentiile sau reclamatiile acesteia, inclusiv reprezentanti ai massmedia. Confidentialitatea este un avantaj deosebit pentru parti. Este o mare diferenta intre un proces de mediere confidential, unde partile isi solutioneaza sub asistenta unui mediator autorizat conflictul, fara ca nimeni sa ia cunostiinta de acesta sau de modul lui de solutionare, si un proces judiciar public, unde partile expun conflictul publicului, si oricine, chiar si massmedia ia cunostiinta despre acesta. Confidentialitatea apare astfel ca o necesitate pentru fiecare parte, ca un avantaj de negasit in instanta.

  • Pastrarea relatiilor intre parti. Medierea, prin insasi definitia ei este un Dialog al partilor, un dialog intre parti, si intre fiecare parte si mediator. Un dialog constructiv, unde mediatorul asista si faciliteaza partile sa ajunga la rezolvarea reciproc avantajoasa a conflictului. Odata ajuns la un acord, chiar si partial, asupra conflictului, partile isi imbunatatesc relatiile avute anterior ivirii conflictului. Un conflict minor poate duce la risipirea unei relatii de durata, de orice tip. Medierea aduna si leaga relatiile, prin rezolvarea amiabila, de comun acord, si reciproc avantajoasa a conflictului, de catre parti. In instanta, pe langa faptul ca ura domneste pe intreg parcursul procesului, chiar si dupa hotararea definitiva, ura se va adanci, relatiile se vor rupe definitiv, si partile se vor privi totdeauna cu ura, si isi vor aminti totdeauna de acele momente din instanta, uitand in cele mai multe cazuri, ca, inainte de iviriea conflictului erau sot/sotie, parteneri de afaceri, buni vecini, intr-o relatie buna de angajat/angajator etc. Medierea ofera posibilitatea strangeri din nou a mainii, a desclestari pumnului, deoarece pumnul este simbolul razboiului, strangerea de mana, simbolul pacii.

  • Prevenirea altor conflicte intre parti. Acest avantaj ofera partilor posibilitatea ca, prin rezolvarea amiabila a conflictului dintre ele, sa previna alte conflicte, sau apariatia altor cauze, motive de conflict. Functia preventiva a Medierii este un avantaj exceptional pentru parti. La Mediere, partile nu numai ca isi solutioneaza avantajos conflictul, ci mai cu seama, previn, prin reconsolidarea relatiilor dintre ele, si aparitia unor noi divergente intre ele, prin dialog. Cauzele conflictului, odata diagnosticate la mediator si analizate si tratate de parti si mediator, vor fi factori evitanti ai unor noi conflicte. In instanta, un litigiu poate da nastere unui alt litigiu, unei alte cereri a partilor, unor alte divergente, asadar conflictul escaladeaza si nu isi gaseste sfarsitul. In procesul de mediere, mediatorul si partile, impreuna, urmaresc tocmai stingerea conflictului, si solutionarea lui pe cale pasnica si amiabila. Partile ajungand benevol la un acord, vor realiza in urma medierii ca acel conflict a fost doar o piedica in continuarea relatiilor, relatii care vor continua pe viitor.

  • Decizia privind SOLUTIA apartine exclusiv partilor. Nici un judecator, nici o parte externa, nici mediatorul prezent nu poate obliga partile sa ajunga la o solutie, si nici nu poate impune o anumita solutie partilor. Partile singure decid, care este solutia cea mai eficienta si mai avantajoasa pentru fiecare in parte, reciproc. Nici un tert nu stie mai bine care este solutia potrivita unui conflict intre parti, decat partile insele. Judecatorul aplica legea pretabila cazului respectiv din punct de vedere al dreptului, dar conflictele persoanelor privesc interesele si nevoile lor, si nu drepturile lor. In mediere partile analizeaza nevoile si interesele lor, si singure iau decizia cea mai potrivita privind solutia, sub directa asistare si facilitare a mediatorului.

  • Un alt mare avantaj al medierii este ca Acordul semnat de catre parti (daca s-a ajuns la o solutie, la un Acord de Mediere) devine viabil si isi produce efecte intre parti, inca de la semnarea lui. Acordul semnat de catre parti este valid si valabil de la data semnarii lui. Orice drept sau obligatie care se naste in temeiul lui, prin conventia partilor, isi produce efectele juridice de la data semnarii lui, fara vreo alta formalitate. Exceptie de la acest caz fac acordurile care consfintesc transferuri de drepturi de proprietate sau alte drepturi reale, si acordurile care trateaza partaje sau cauze succesorale; toate aceste acorduri din urma vor trebui prezentate instantei de judecata sau notarului public pentru efectuarea formalitatilor prevazute de lege, sub sanctiunea nulitatii absolute. In rest toate acordurile de mediere sunt valabile si produc efecte inca de la data semnarii lor, fara parcurgerea altei formalitati.

  • Medierea poate fi folosita in numeroase conflicte sau litigii. Printre acestea enumeram litigii izvorate din raporturi civile, raporturi comerciale, raporturi familiale, raporturi penale (se pot media cazurile penale in care retragerea plangerii prealabile sau impacaraea partilor inlatura raspunderea penala), conflictele de malpraxis, conflictele de asigurare, conflictele ce izvorasc din raporturile de munca, conflictele scolare.

  • Rata mare de succes a proceselor de mediere. Conform statisticilor, peste 80% din cazurile care au fost mediate, s-au solutionat in cadrul proceselor de mediere, partile ajungand la un acord favorabil.

bottom of page